Grillet hvalbiff

Med hurtigsyltet sellerirot, nypoteter og marmorert urtesaus

4 personer / 30 minutter

Før i tiden spiste vi nordmenn mye hval, men i dag er folk mer skeptiske og kjøttet har fått et litt dårlig rykte for å være seigt og trælete. Men slik er det ikke om du gir hvalen den behandlingen den trenger og bruker de riktige stykkene av hvalen. Du kan lage kjempemange freshe og trendy retter med hvalen som stjernen, her er en av de.

Grillet hvalbiff - Simen Vatne

Ingredienser

Hval

  • 800 g hvalkjøtt

  • 50 g smør

  • 2 ss olje

Hurtigsyltet sellerirot

  • ¼ stor sellerirot

  • 1 dl eddik

  • 1 dl sukker

  • 2 dl vann

Nypoteter

  • 20 stk nypoteter

  • 50 g smør

Urtesaus

  • 1 dl fløte

  • 300 g smør

  • ½ sitron

  • 3 ss grønn urteolje

Fremgangsmåte

Hval

Skjær hvalkjøttet i 2 cm tykke biffer. Varm en støpejernspanne til den blir rykende varm, ha i smør og olje. Stek hvalkjøttet 1-2 minutter på hver side og krydre med salt og pepper. Pass på at kjøttet ikke blir overstekt da det fort kan bli seigt. Kjøttet skal føles mykt når du trykker på det og det skal ha en mørk rosa farge inni. La kjøttet hvile minst 5 minutter før du kutter det opp.

Hurtigsyltet sellerirot

Lag syltelake ved å koke opp eddik, sukker og vann. Skjær selleriroten i tynne skiver, du kan med fordel bruke en mandolin. Ha selleriroten i den varme syltelaken og la det marinere i 20 minutter. 

Nypoteter

Del potetene i to og kok i 10 minutter, til de er al dente. Varm opp smør, salt og pepper i en panne. Vend potetene i smøret før servering.

Urtesaus

Kok opp fløte. Tilsett smør i terninger. Skvis i saften av en halv sitron. Smak til med salt og pepper. Rett før servering heller du i urteoljen, ikke rør for mye da du ønsker at oljen skal gi sausen en marmorering.

ANRETNING

Skjær opp hvalbiffen i 1 cm tynne strimler. Legg på tallerkenen. Plasser potetene og syltet sellerirot ved siden av hvalen og hell sausen over hvalbiffen. Pynt gjerne med litt friske urter som feks. kjørvel eller gressløk.

TIPS

Det er veldig viktig å behandle hvalkjøttet forsiktig. Ikke “bank” det før steking og ikke stek det for lenge. Det er lurt å understeke hvalen og la den ligge å hvile litt lengre. Visste du at hvalkjøtt er en av de mest miljøvennlige råvarene vi har i Norge?

Mat og oppskrift: Simen Vatne og Truls Torp Karlsen (finessekokken.no)

Foto: Stian Broch

Forrige
Forrige

Elgburger

Neste
Neste

Hummerhale