Melkesaltet torsk

Med ertepuré, lettsaltet agurk, karamellisert sellerirot, ørretrogn og smørsaus

4 personer / 1,5 timer

Melkesaltet torsk - Simen Vatne

Ingredienser

Melkesaltet torsk

  • 800 g torskeloin

  • 1 L helmelk

  • 4 ss salt

  • 2 ts hel pepper

  • 4 stk laurbærblad

Ertepuré

  • 400 g frosne erter

  • 200 g meierismør

lettsaltet agurk

  • 1 stk agurk

  • Saften fra 1 sitron

  • 100 g sukker

  • 1 dl vann

Karamellisert sellerirot

  • 1 stk sellerirot

  • 100 g smør

  • 100 g grovsalt

  • 2 ss sukker

Smørsaus

  • 1 dl fløte

  • 200 g meierismør

  • 2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Melkesaltet torsk

Varm melk, salt, laurbærblad og pepper opp til 80 grader. Kjøl ned blandingen. Del fisken i biter på 200 g hver og legg i blandingen og la den ligge i 1-2 timer avhengig av hvor salt du ønsker fisken. Ta fisken ut av blandingen og tørk av den. Sett den i ovnen på 100 grader varmluft, gjerne med litt damp, til den når en kjernetemperatur på 48 grader.

Ertepuré

Kok opp erter og la dem koke i 3-4 minutter. Kjør dem sammen med smør i en foodprosessor og krydre med salt og pepper.

Lettsaltet agurk

Lag lake av sukker, sitron og vann. Kok opp og kjøl ned. Lag fine strimler av agurken ved å bruke for eksempel en potetskreller. Legg agurken i laken og la den ligge i minst 30 minutter.

Karamellisert sellerirot

Kutt bunnen av selleriroten og gni den inn i olje og grovsalt, bak den i ovnen i 1 time. Fjern skallet og kutt i fine biter på ca 2 cm. Varm smør og sukker i en panne. Karamellisert sellerirotbitene i 5 minutter.

Smørsaus

Kok opp fløte, tilsett smør i terninger, rør godt. Skru av varmen og smak til med sitron salt og pepper.

ANRETNING

Anrett gjerne med ørretrogn, det gir et fint resultat og gir retten en spennende tekstur.

Mat og oppskrift: Simen Vatne

Foto: Ingri Jacobsen

Forrige
Forrige

Langtidsstekt ribbe

Neste
Neste

Blåbær- og rømmeis