Brunostis

Med nyrkrem, sjokoladecrumble og tindvedgelé

4 personer / 2 timer

Dette er en supernorsk dessert laget med den syrlige ferskosten Nýr, de flotte oransje tindvedbærene med tropiske toner og en kremete, deilig is på brunost. Hva er mer typisk norsk enn brunost?

Brunostis - Simen Vatne

Ingredienser

Nýrkrem

  • 1 liten boks nýr

  • 1 liten boks kremost

  • 1 vaniljestang

  • 30 g melis

Sjokoladecrumble

  • 25 g smør

  • 25 g sukker

  • 40 g hvetemel

  • 10 g kakao

  • ⅓ ts bakepulver

Tindvedgelé

  • 200 g tindved, frosne

  • 50 g sukker

  • 2,5 g agar agar

Brunostis

  • 6 dl melk

  • 1 dl fløte

  • 10 eggeplommer

  • 250 g sukker

  • 240 g brunost, G35

  • 1 vaniljestang

Fremgangsmåte

Nýrkrem

Pisk alle ingrediensene sammen til en jevn krem.

Sjokoladecrumble

Bruk hendene og bland alle ingrediensene til en smuldredeig. Fordel massen på et stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 5 minutter. Pass på at den ikke blir brent. Avkjøl.

Tindvedgelé

Tin bærene og kjør med en stavmikser. Sil juicen med en finmasket sil. Kok opp sukker, tindvedjuice og agar agar. Kok i 2 minutter. Ha i en flat beholder og sett kaldt til den har satt seg. Kjør geléen i blender til den er glatt og myk. Ha på sprøytepose..

Brunostis

Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljestang og brunost i små terninger. Rør kontinuerlig til osten er smeltet inn i fløtemelken. La stå i en halvtime før du fjerner vaniljestangen. Ha fløtemelken over eggeplommene i en tynn stråle mens du pisker hardt. Varm opp blandingen til maks 84 grader. Rør godt hele veien så ikke eggeplommene koagulerer. Avkjøl i kjøleskap og kjør i ismaskin. La isen få en halvtime i fryseren etter den er ferdig i ismaskinen for at den skal få litt fastere konsistens.

ANRETNING

Anrett nýrkremen i bunn og fordel sjokoladecrumblen rundt. Ha på et tynt lag med tindvedgranité og topp med en quenelle av brunostisen. Pynt gjerne med oxalis og fritert reinlav.

TIPS

Alle komponentene til desserten kan med fordel lages på forhånd. Isen får best konsistens dersom den kjøres underveis i middagen og får litt tid i fryseren. Da er det lettere å lage pene queneller eller kuler.

Mat og oppskrift: Simen Vatne og Truls Torp Karlsen (finessekokken.no)

Foto: Stian Broch

Forrige
Forrige

Reinsdyrtaco

Neste
Neste

Elgburger