Smørstekt brokkolistilk
Med ristede gresskarkjerner og hollandaise
4 personer / 40 minutter
Brokkoli er en mye brukt grønnsak i norske hjem, men hva gjør du med brokkolistilken? Dessverre så går den litt for ofte i matsøpla, og det er veldig synd når det er også den mest næringsrike delen av brokkolien. Her har du en rett på stilken som vil imponere enhver middagsgjest.
Ingredienser
Brokkolistilk
4 stilker av brokkoli
2 ss smør
Ristede gresskarkjerner
30 g gresskarkjerner
Hollandaise
2 dl vann
1 sjalottløk
1 ss eddik, 7%
1 laurbærblad, gjerne ferskt
½ ts salt
½ pepper
200 g smør
2 eggeplommer
1 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
Brokkolistilk
Skrell stilkene og kok i saltet vann til den så vidt begynner å bli mør, ca. 3-4 min. Avkjøl i isvann. Varm opp en stekepanne med smør og la smøret frese godt før du har i stilkene. Stek møre og gylne.
Ristede gresskarkjerner
Rist gresskarkjernene i en tørr stekepanne på middels varme til de gylne. Oppbevares i en lukket beholder frem til servering.
Hollandaise
Ha smøret i en liten kjele og smelt det på svak varme. Sett kjelen til avkjøling, da vil “avfallet” etter hvert legge seg på bunn. Dette skal ikke brukes. Det klarnede smøret kan helles over i en bolle.
Ha vann, sjalottløk, eddik, laurbærblad, salt og pepper i en liten kjele og kok inn til halv mengde. Pisk eggeplommene i en glassbolle mens du sper med reduksjonen. Sett bollen i vannbad og pisk kraftig til det blir luftig og tykner. Pass på så det ikke blir for varmt; da skiller den seg! Ta bollen av varmen og spe med det klarnede smøret i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Smak til med sitronsaft og salt.
ANRETNING
Ha hollandaisen i bunn i en fin sirkel. Rull brokkolistilken i gresskarkjerne og legg midt i sirkelen. Pynt med spirer og blomkarse.
TIPS
Dersom du har brokkolitopper til overs, så kan du lage en puré av dette og ha under hollandaisen og brokkolistilken. Bruk gjerne litt urteolje også dersom du har dette stående.
Mat og oppskrift: Simen Vatne og Truls Torp Karlsen (finessekokken.no)
Foto: Stian Broch