Langtidsstekt ribbe
Med karamellisert sjalottløk, rotpuré, perlepotet, syltet rødløk, blancherte svisker, sprø svor og fyldig sjysaus
4 personer / 6 timer
Ingredienser
Ribbe
2 kg tynnribbe uten bein
1/2 pose Ribbekrydder (KJØP HER)
Karamellisert sjalottløk
400 g sjalottløk
150 g sukker
100 g meierismør
Rotpure
1 stk stor kålrot
4 stk gulrøtter
300 g meierismør
Perlepotet
400 g perlepotet
50 g meierismør
Fersk timian
Maldonsalt
Syltet rødløk
2 stk rødløk
Saften fra 1 sitron
100 g sukker
4 dl vann
Blancherte svisker
200 g svisker
50 g meierismør
Sprø svor
Svor fra tynnribben
1 l solsikkeolje
Fyldig sjysaus
Stekesjy fra ribben
2 stk gulrot
2 ss redusert oksefond
Sausjevner
Timian
200 g meierismør
2 stk sjalottløk
Fremgangsmåte
Ribbe
Gni “by Simen Vatne Ribbekrydder” inn i ribba og la ribba marinere i 24 timer. Hell vann over ribba slik at svoren blir “ren”. Damp ribba i ovnen med vannet i formen, ha litt ekstra vann i bunnen av ovnen. Damp på 100 grader i 2-3 timer. Ta ribba ut av ovnen og fjern svoren, la det meste av fettet være igjen på ribba. Sett ribba tilbake i ovnen på 60 grader i 3 timer til. Når ribba er ferdig tar du den hvile i 20 minutter under et håndkle før du kutter den opp.
Karamellisert sjalottløk
Varm opp smør og sukker i en panne. Kutt opp sjalottløken. Karamelliser løken i pannen i 5 minutter. Hell i vann og reduser. Når løken er mør kjører du den med en stavmikser til en fin pure. Når ribba er ferdig smører du toppen av ribba inn med pureen, dette gir god smak og gjør at svoren fester seg.
Rotpuré
Skjær kålrot og gulrot i biter, kok i 1 time til de er helt møre. Kjør sammen med smør i en foodprosessor til en fin pure, om pureen blir for tynn kan du la den redusere over svak varme.
Perlepotet
Kok potetene al-dente. Smelt smør i en panne og vend potetene sammen med maldonsalt og timian, la stå i 20 minutter på svak varme.
Syltet rødløk
Lag lake av sukker, sitron og vann. Kok opp og kjøl ned. Kutt rødløken i 2 og så i tynne skiver. Legg løken i laken og la den ligge i minst 30 minutter.
Blancherte svisker
Smelt smør i en panne. Del svisker i to. Vend sviskene inn i smøret og la dem stå på svak varme i 10 minutter.
Sprø svor
Skrap fettet av svoren du skar av ribba. Kutt svoren i små terninger på 1 cm hver. Spre svorbitene på en bakeplate med bakepapir, sett i ovnen i 30 minutter på 180 grader varmluft. Ta ut svoren og sil av fettet, tørk svoren. Friter svoren til alle bitene har poppet, i solsikkeolje 180 grader. Salt svoren med litt maldonsalt og la den avkjøle på tørkepapir. Anrett ribba med den sprø svoren på toppen.
Fyldig sjysaus
Kutt gulrot og sjalottløk og kok disse i en kjele sammen med sjy fra ribba, oksefond og timian. Ha i van underveis. Når sjyen er redusert siler du den og tilsetter smør, jevn sausen med sausjevner som feks maisenna.
Mat og oppskrift: Simen Vatne
Foto: Ingri Jacobsen