Simen Vatne

View Original

Langtidsstekt lammelår (30 timer)

Med bakte beter, potetstappe, rørte tyttebær og fløtesaus

4 personer / 90 minutter (+ 30 timer steking)

Ingredienser

Lammelår

  • 2,5 kilo lammelår

  • 6 fedd hvitløk

  • 8 stk einebær

  • 1 ss rosmarin

  • 1 ss hele pepper

  • 2 ss maldonsalt

Bakte beter

  • 6 stk store beter (forskjellige typer)

  • 2 ss olivenolje

Potetstappe

  • 1 kg melne poteter

  • 250g meierismør

  • 1/2 boks seterrømme

Rørte tyttebær

  • 250g frosne tyttebær

  • 100g sukker

Fløtesaus

  • 4 dl kremfløte

  • 4 dl kraft, gjerne fra stekingen av kjøttet

  • 1 ss mel

  • Sukkerkulør

Fremgangsmåte

Lammelår

Denne oppskriften gir et supermørt resultat og passer perfekt for deg som liker at lammelåret “slipper beinet” og ikke er rosa inni. Det blir saftig og beholder fuktigheten selvom steketiden er lang.

Start med å riste pepper, tørket rosmarin og einebær i en panne. Knus det så sammen med saltet i en morter. Stikk små hull i lammelåret og putt i hvitløksfedd, jeg pleier å bruke en saks, da kan du rotere saksen slik at hullet blir større og enklere å putte hvitløken i.

Gni krydderblandingen godt inn i kjøttet, du kan blande i litt olivenolje for å få krydderet til å sette seg på kjøttet. Sett så lammelåret i ovnen på 80 grader i 30 timer. Når det er 1 time igjen av steketiden skrur du opp varmen til 175 grader for å få en sprø skorpe.

Bakte beter

Gni betene inn med olivenolje, salt og pepper og sett dem på et stekebrett. Stek alltid betene hele for å få et fint resultat og for at dem ikke skal bli misfarget. Stek dem i 60 minutter på ca. 120 grader. Del betene i 8 og server.

Potetstappe

Jo mer smør du har i potetstappen jo bedre blir den. Jeg pleier å bruke 1/4 til 1/3 smør av mengden poteter. Jeg bruker også mye seterrømme noe som gir en fin farge og et litt syrlig preg. Bruk alltid melne poteter og kok dem til de faller fra hverandre. Tilsett så smør og seterrømme og krydre med salt og pepper, mos sammen, men ikke for lenge, da blir stappen seig. Enklere blir det ikke.

Rørte tyttebær

Hell tyttebær og sukker i en skål, la det stå i noen timer eller over natten slik at sukkeret løser seg opp i tyttebærene. Mos så med en gaffel.

Fløtesaus

Kok opp kraften og fløten, tilsett smør og meljevning (mel blandet sammen med kaldt vann). Kok opp igjen og smak til med salt og pepper. Tilsett sukkerkulør til ønsket farge.