Langtidsstekt lammelår (30 timer)
Med bakte beter, potetstappe, rørte tyttebær og fløtesaus
4 personer / 90 minutter (+ 30 timer steking)
Ingredienser
Lammelår
2,5 kilo lammelår
6 fedd hvitløk
8 stk einebær
1 ss rosmarin
1 ss hele pepper
2 ss maldonsalt
Bakte beter
6 stk store beter (forskjellige typer)
2 ss olivenolje
Potetstappe
1 kg melne poteter
250g meierismør
1/2 boks seterrømme
Rørte tyttebær
250g frosne tyttebær
100g sukker
Fløtesaus
4 dl kremfløte
4 dl kraft, gjerne fra stekingen av kjøttet
1 ss mel
Sukkerkulør
Fremgangsmåte
Lammelår
Denne oppskriften gir et supermørt resultat og passer perfekt for deg som liker at lammelåret “slipper beinet” og ikke er rosa inni. Det blir saftig og beholder fuktigheten selvom steketiden er lang.
Start med å riste pepper, tørket rosmarin og einebær i en panne. Knus det så sammen med saltet i en morter. Stikk små hull i lammelåret og putt i hvitløksfedd, jeg pleier å bruke en saks, da kan du rotere saksen slik at hullet blir større og enklere å putte hvitløken i.
Gni krydderblandingen godt inn i kjøttet, du kan blande i litt olivenolje for å få krydderet til å sette seg på kjøttet. Sett så lammelåret i ovnen på 80 grader i 30 timer. Når det er 1 time igjen av steketiden skrur du opp varmen til 175 grader for å få en sprø skorpe.
Bakte beter
Gni betene inn med olivenolje, salt og pepper og sett dem på et stekebrett. Stek alltid betene hele for å få et fint resultat og for at dem ikke skal bli misfarget. Stek dem i 60 minutter på ca. 120 grader. Del betene i 8 og server.
Potetstappe
Jo mer smør du har i potetstappen jo bedre blir den. Jeg pleier å bruke 1/4 til 1/3 smør av mengden poteter. Jeg bruker også mye seterrømme noe som gir en fin farge og et litt syrlig preg. Bruk alltid melne poteter og kok dem til de faller fra hverandre. Tilsett så smør og seterrømme og krydre med salt og pepper, mos sammen, men ikke for lenge, da blir stappen seig. Enklere blir det ikke.
Rørte tyttebær
Hell tyttebær og sukker i en skål, la det stå i noen timer eller over natten slik at sukkeret løser seg opp i tyttebærene. Mos så med en gaffel.
Fløtesaus
Kok opp kraften og fløten, tilsett smør og meljevning (mel blandet sammen med kaldt vann). Kok opp igjen og smak til med salt og pepper. Tilsett sukkerkulør til ønsket farge.