Dekonstruert sjokoladeterte
Med vaniljekrem, plommekompott og gjøksyre
4 personer / 4 timer
Ingredienser
Sjokoladeterte
200 g hvetemel
50 g melis
2 ss kakao
100 g smør
1 egg
Plommekompott
6 røde plommer
100 g sukker
1 ss sitronsaft
2 dl vann
Vaniljekrem
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
4 ss sukker
Fremgangsmåte
Sjokoladeterte
Bland alle de tørre ingrediensene i en miksmaster med ballongvisp. Del smøret i terninger og ha det i bollen under sakte pisking, litt etter litt. Når deigen har blitt smuldrete tilsetter du egget. Miks sakte til du får en smuldredeig. Samle deigen sammen med hendene og sett den i kjøleskapet i 30 minutter.
Finn frem en bakeplate med bakepapir og en kakering i ønsket størrelse. Kjevle ut deigen til den er ca 5 mm tykk og skjær til slik at du får 2 cm brede strimler. Legg strimlene på bakeplate og sett kaldt i 15 minutter. Form deigen til ringer, som om du skulle laget en terte. Når du har tilpasset deigen slik at du har fått en ring form inni kakeringen dekker du innsiden av deigen med bakepapir og heller i riskorn slik at deigen holdes på plass. Form restene av deigen til små kjekser og plasser dem på bakeplate sammen med terteringene, disse skal knuses og brukes til anretning.
Avkjøl de ferdigformede ringene i 15 minutter. Sett stekovnen på 180 grader varmluft og stek i 15 minutter på midterste rille. Ta terteringene ut av ovnen og fjern risen og stek alt i ytterlige 10 minutter. Avkjøl i romtemperatur og behandle ringene forsiktig da de lett knuser.
Plommekompott
Fjern stenene på plommene og del de i fire like biter. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok på middels varme til du får en fin kompott. Dette tar ca 30 minutter. Avkjøl før servering.
Vaniljekrem
Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha alle ingrediensene i en kjele, inkludert skallet til vaniljestangen. Varm opp til ca 85 grader og la blandingen kjøle seg helt ned til kjøleskapstemperatur. Ta ut skallet fra vaniljestangen og pisk fløten til en fast krem.
ANRETNING
Spre vaniljekrem på halve delen av terteringen. Fest så bunnen av terteringen til tallerkenen med litt vaniljekrem. Hell plommekompott over bunnen og ha så over litt vaniljekrem. Topp med smuler av tertekjeksene du lagde. Pent med gjøksyre og thaibasilikum og server.
Mat og oppskrift: Simen Vatne
Foto: Oktopus